Valitse sivu

– ensimmäisenä rokotuksen saavat yli 80-vuotiaat

Yhtymän alueella on tarkoitus antaa reilut 2000 rokotusannosta tämän viikon aikana. Tällöin rokotuksia on annettu noin 7 500 henkilölle.

Koronavirusrokotusten antamista jatketaan tällä viikolla koronaviruspotilaita hoitaville. Lisäksi ympärivuorokautisen tehostetun palveluasumisen yksiköiden asukkaiden ja henkilökunnan rokotukset jatkuvat.

Iäkkäät kutsutaan rokotukseen kotiin jaettavalla kirjeellä

Rokotteita saadaan Suomeen vielä hyvin pieniä määriä, jonka vuoksi rokotukset kohdennetaan nyt iäkkäisiin. Ikä on suurin riskitekijä vakavalle koronavirusinfektiolle. 70-vuotiaat ja sitä vanhemmat alueemme asukkaat saavat tällä viikolla kirjeen, jossa on ohjeet ajan varaamisesta koronarokotukseen. Kirje löytyy myös osoitteesta phhyky.fi/koronavirus/koronavirusrokotukset. Ajanvaraus tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti verkkosivujemme paijat-sote.fi kautta tai vaihtoehtoisesti puhelimitse.

Ensimmäisenä ajanvaraus aukeaa vuonna 1941 syntyneille ja sitä vanhemmille. Tälle ikäryhmälle ajanvaraus aukeaa torstaina 4.2., ja rokotukset aloitetaan rokotuspisteissä 8. helmikuuta alkavalla viikolla. Kotihoidon asiakkaiden toivotaan hakeutuvan koronarokotukseen ensisijaisesti sote-keskukseen. Mikäli käynti rokotuspisteellä ei onnistu, voidaan rokotus järjestää kotikäyntinä kotihoidon asiakkaille. Rokotuksesta on tällöin sovittava oman kotihoidon kanssa. Saamme rokotteita vain pieniä määriä, joten emme pysty vastaamaan rokotteiden suureen kysyntään. Pyydämme asukkailta ymmärrystä ja kärsivällisyyttä oman vuoron odottelussa. Odotettavissa on, että puhelinpalvelu ruuhkautuu.

Muiden ikäryhmien ja riskiryhmien rokotusaikataulusta tiedotamme tarkemmin paikallismedioiden kautta ja verkkosivuillamme osoitteessa paijat-sote.fi, kun rokotusaikataulu varmistuu. Tavoitteena on aloittaa yli 70-vuotiaiden rokotukset maaliskuussa ja riskiryhmien huhtikuussa. Asiakkailla ei ole mahdollisuutta valita rokotetta itse, vaan käytettävä rokote määräytyy sen mukaan, mitä rokotetta sote-keskuksessa on rokotuksen antohetkellä. Lahden rokotuspiste sijaitsee Kauppakeskus Trion pohjakerroksessa ja muut rokotuspisteet kuntien sote-keskuksissa.

Maksuton ja vapaaehtoinen koronavirusrokote tarjotaan vaiheittain koko väestölle THL:n suosittelemassa järjestyksessä:

  1. COVID-19-tautiin sairastuneiden tai perustellusti sairastuneeksi epäiltyjen henkilöiden tutkimiseen, välittömään hoitoon tai huolenpitoon liittyvä tai muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä iäkkäille henkilöille tarkoitetun asumispalvelun ja laitoshoidon henkilöstö ja asukkaat.
  2. 70 vuotta täyttäneet ja vanhemmat henkilöt.
  3. Henkilöt, joilla on vakavalle COVID-19-taudille altistavia sairauksia.
  4. Muut kuin kohdissa 1-3 tarkoitetut henkilöt.

Ryhmässä 3 rokotetaan THL:n ohjeiden mukaisesti ensin alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea elimistön vastustuskykyä heikentävä tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus.

Tämän jälkeen rokotetaan alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti, diabetes, johon liittyy elinvaurioita ja kirroottinen maksasairaus.